Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018



«Πλυντήριο» για μίζες η Κύπρος

Μίζες ατζέντηδων από αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών στο Βέλγιο φαίνεται να ξεπλένονταν στην Κύπρο μέσω εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες εδώ για «γενικό εμπόριο». 
Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνούν μέρος του σκανδάλου που σείει συθέμελα το βελγικό ποδόσφαιρο, με συλλήψεις παραγόντων, πολύ γνωστών ατζέντηδων, διαιτητών μέχρι και προπονητών. Όπως φαίνεται, τιμολόγια έρχονταν εδώ μαζί με χρήματα που γίνονταν κατάθεση σε τράπεζες και στη συνέχεια με άλλα τιμολόγια έφευγαν αφού πρώτα νομιμοποιούνταν, για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρονταν εδώ. Χθες ο 52χρονος βοσνιακής καταγωγής που συνελήφθη ως ύποπτος ως μέρος ευρύτερου κυκλώματος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την έκδοσή του στις Αρχές του Βελγίου. Ο 52χρονος που όπως εγνώσθη χθες στο Δικαστήριο κατέχει και την κυπριακή υπηκοότητα, καταζητείται από τις Αρχές του Βελγίου για δύο αδικήματα: (α) της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και (β) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των ετών 2012 και 2018. Αυτός ζει στην Κύπρο εδώ και 20 περίπου χρόνια.
Με απόφαση του Δικαστηρίου, ο 52χρονος τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, ο εκζητούμενος είναι διευθυντής/λογιστής σε πολλές εταιρείες στην Κύπρο «διαμέσου των οποίων οι παράνομες δραστηριότητες νομιμοποιούνται». Το γεγονός ότι είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας περιπλέκει τη διαδικασία έκδοσής του στο Βέλγιο.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφα του Δικαστηρίου, ο 52χρονος συνδέεται μακροχρόνια με συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο ενέχεται έμμεσα σε αυτές τις εταιρείες και το οποίο φέρεται να τον υποβοηθεί με τον καταρτισμό πλαστών συμβολαίων και τιμολογίων στο όνομα συγκεκριμένης εταιρείας, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σημειώνεται επίσης ότι ο εκζητούμενος φέρεται να ελάμβανε προμήθεια για τις υπηρεσίες του προς το εν λόγω πρόσωπο, μέσω της κυπριακής του εταιρείας.
Κατά τη χθεσινή δικάσιμο, ο δικηγόρος του εκζητούμενου, Πάνος Παφίτης, ζήτησε χρόνο μέχρι σήμερα για να μελετήσει κάποια έγγραφα που χρειάζονται μετάφραση και ακολούθως να διαβουλευθεί με τον πελάτη του ως προς το κατά πόσον θα συγκατατεθεί ή όχι στην έκδοσή του στο Βέλγιο. Λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Δημοκρατίας να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας, η ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, στην 13.30, οπόταν θα αποφασιστεί η εκτέλεση ή όχι του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και η παράδοση του 52χρονου στο Βέλγιο.
Στην περίπτωση που ο εκζητούμενος συγκατατεθεί στην παράδοσή του, τότε εντός δέκα ημερών από τη δήλωση συγκατάθεσής του θα πρέπει να εκδοθεί στο Βέλγιο, ενώ εάν δεν συναινέσει, η τελεσίδικη απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος θα πρέπει να ληφθεί εντός εξήντα ημερών από τη σύλληψή του. Σε ειδικές περιπτώσεις οι προθεσμίες μπορεί να παραταθούν μέχρι τριάντα ημέρες.
Σε περίπτωση που ο 52χρονος αποφασίσει ότι δεν θα συγκατατεθεί στην παράδοσή του τότε θα εγείρει, μέσω του δικηγόρου του, ένσταση τόσο στην έκδοσή του όσο και στην κράτησή του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου