Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018




💥💥14ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
«ΛΕΜΕΣΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Δύο πόλεις σε ένα συνεχή διάλογο», θα είναι το θέμα του 14ου Επιστημονικού Συμποσίου προφορικής ιστορίας της Λεμεσού, που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο “Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης”.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα επικεντρωθούν στις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο πόλεων, οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά η μία απέναντι στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές διασυνδέσεις σε διάφορα επίπεδα.
Η αδελφοποίηση με την πόλη της Αλεξάνδρειας έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1972, επί Δημάρχου Γεωργίου Κατσουνωτού, στο Κυβερνείο της Αλεξάνδρειας, αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, η Λεμεσός μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών, ιδιαίτερα στη σχέση που έχει με την Αλεξάνδρεια τουλάχιστον από το 1869 και εντεύθεν. Το Συμπόσιο καλείται να εξετάσει μια σειρά θεμάτων, όπως Λογοτεχνία, ελληνικοί θίασοι, Εμπόριο, Αθλητισμός κ.λπ.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Γλαύκο Αλιθέρση (φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Μιχ. Χατζηδημητρίου), ο οποίος γεννήθηκε το 1897 και πέθανε το 1965 στη Λεμεσό. Τα περισσότερα χρόνια του όμως τα έζησε στην Αλεξάνδρεια, όπου εργαζόταν ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε ελληνικά σχολεία. Εκεί δημιούργησε το σημαντικότερο λογοτεχνικό του έργο, που τον ανέδειξε σε βασικό στέλεχος της λογοτεχνίας. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτικές, δοκίμια και πολλά άλλα και υπήρξε μια πνευματική γέφυρα ανάμεσα στη Λεμεσό και την Αλεξάνδρεια.
Κύριος ομιλητής του Συμποσίου θα είναι ο αρχιτέκτων και μελετητής της Ιστορίας της Λεμεσού Τάσος Ανδρέου, ενώ στο αφιέρωμα για τον Γλαύκο Αλιθέρση ομιλητές θα είναι καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου και η εγγονή του ποιητή Ευαγγελία Τσούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου